Filmaren Vladimir Shevchenko var en av de första att dokumentera katastrofen och gjorde det i en exremt radioaktiv miljö som tog hans liv i strålsjuka

Rapportinslag från 1986 om katastrofen i Tjernobyl.

Man kommer in i zonen genom  att passera 2 militära checkpoints som först markerar 30 Km Zonen varpå samma process sker vid 10 Km gränsen. Det är inte tillåtet att ta bilder på dessa så därav att jag inte har några men det finns här och här från andra. Man  skall inte tänka tanken att försöka ta sig in på området utan att gå genom någon av de auktoriserade resebyråerna då det krävs tillstånd och officiella papper för att ta sig igenom dessa spärrar samt kontroller mot officiella listor. 


När vi har passerat in så infinner sig den där känslan av att vara på en plats som är historisk. Därtill så slås man av den oerhörda tystnaden som vilar över platsen. Vi hör dock fåglarna och ser en del smådjur som ekorrar. Första byn som vi kommer till bjuder på en oerhört vacker syn då himlen spricker upp och silar ner genom molnen.

Ganska exakt på dagen 30 år efter denna katastrof kom vi till Ukraina för att besök just Pripjat. 2002 öppnades zonen upp  för turism (Källa: Wikitrawel) och under de senaste åren har den "exploderat"  med över 15000 besökare under 2015. 

När vi började planera våran resa i Januari 2016 insåg vi att den skulle sammanfalla med 30-års jubileumet vilket gav lite extra tyngd till denna resan.


Vi valde att åka i April med syftet att det skulle vara lagom varmt men samtidigt inte för mycket löv som hade slagit ut.


Vi valde att åka i en privat grupp där vi var fyra personer och med egen förare och guide. Vår plan var att stanna i Zonen under 2 dagar och försöka att få så mycket tid som möjligt i området. Då vi skulle stanna över natten så var det sagt att vi skulle stanna i Tjernobyl men på grund av att det var jubileumet så fick vi nöjet att bo i Slavutych som är staden man byggde för de som bodde i Pripjat. 

Det var klockan 01:23 dem 26 April 1986 som katastrofen inträffade. Detta skedde i samband med ett experiment som gick ut på att man skulle se om kraftverket kunde fungera i samband med att man tappade den externa strömmatningen. Detta experiment genomfördes med flera avslagna säkerhetssystem och på för  låg effekt
Experimentet hade man försökt att göra tidigare utan att lyckas men nu skulle man försöka dagtid. Då ledningen för Kievs "elområde" redan hade en anläggning som var nere godkände man inte förrän 23:04 att man kunde genomföra experimentet.

I samband med testet så kommer man in en situation där reaktorn inte är stabil Detta beror bland annat på felkontruktion men även pga. felaktiga beslut av den som var högst ansvarig i kontrollrummet och en "partiets man" mer än ingenjör. (mer info finns på WIki)
Detta ledde till en initial explosion och sedan en sekundär som i sin tur frigjorde grafit som började brinna och skapade en syretillförsel till reaktorn vilket gjorde att själva härden kunde börja och fortsätta brinna . Det uppstod även bränder på taket till reaktor 3 som under natten fortsatte med normal drift tills skiftledaren emot huvudingenjörens order stängde ner driften och bara behöll folk för att kunna ha nödkylningen igång. Bränderna utanför reaktorn släcktes under natten medans branden i reaktorn fortsatte att brinna.

Video

BIONERD23 är en (Öst?)Tysk tjej som gjort ett antal bra filmer om Zonen. Om ni ser på denna så ser ni en av de saker som kanske kommer från oss efter nästa tripp

Under de 2 dagar som vi befann oss i Zonen var vårt fokus på Pripjat. Vi var på de flesta av de kända platserna med Sjukhuset, Palace of Culture, Simhallen, Fabriken Jupiter och skolan som några av höjdpunkterna. 


Under första dagen hade vi fokus på Pripjat och de delarna som fanns där.
Planen var att vi skulle ha sovit i Tjernobyl men då det var fullbokat av journalister på de hotell som fanns hamnade vi i Slavutych och fick nöjet att åka med "arbetartåget" dit. Guiden var lite ursäktande att vi skulle vara tvungna att vara uppe tidigt för att hinna med det enda tåget som gick en lördag. VI bara log och såg nöjda ut då vi insåg det gav fler timmar att fotografera på samt en upplevelse som få svenska har varit med om. Att åka tåg genom vitryssland var ju också en del som kände speciell.



BBC dokumentär om de sista timnmarna av aktiv tjänst på Reaktor 4 CNPP

Pripjat som var staden där de flesta som arbetade på kraftverket bodde i med sina familjer evakuerades inte direkt utan först när den utredningskommission som hade satts upp av sovjetledningen kom till kraftverket och de insåg omfattningen av katastrofen varpå de fattade beslut om omedelbar utrymning av Pripjat. Innan dessa hade bland annat den Ukrainska ledningen försökt att släta över det hela i sin rapportering till Moskva.  Ledningen för verket rapporterade också initial en alldeles för låg nivå på strålningen (50 rtg istället för tusentals rtg) baserat på att instrumenten inte visade mer. Att instrumenten visade max och bortanför skalan bortsåg man från trots att ingenjörer påpekade det.


Kl 11:00 den 27 April kom de första bussarna som skulle tömma Pripjat och man sa då att det var enbart för 3 dagar (enligt vissa källor var detta desinformation men enligt andra så var det var ledningen initialt trodde)

Kl 15:00 hade man utrymt de 53 000 som då bodde i Pripjat och diskussionerna började om att organisera utrymningen av de övriga byarna i 10 km zonen. Först 10 dagar senare utrymde man till 30 kilometers gränsen som än idag är den officiella gränsen för "Zonen"


Under natten skall 2 personer ha dött medans 54 vårdades på sjukhus. I närtid dog 50 personer som var inblandade i räddningsarbetet. 

MINA BILDER

Mina bilder är tagna I April 2016


Bilderna nedan är klickbara med massor av info

Jag skulle kunna skriva en oerhört mycket mer om Tjernobyl/Pripjat och zonen men har valt att lägga detta under varje bild nedan istället.


Räcker 2 dagar? Inte en chans... VI har inte mer än skrapat på ytan utan det finns massor kvar att se och dokumentera. Detta var dock en bra början för att klämma och känna på Pripjat/Tjernobyl och i förlängningen fundera på vad det skall bli av detta. Det har nämligen för egen del växt och blivit lite av en drivkraft för att göra något av upplevelsen i någon form.


Om vi skall tillbaka... Ja troligen under hösten 2016 och sedan samma vecka som vi var här under april men istället under 2017

Tjernobyl/Pripjat April 2016 

Historia


Det finns vissa händelser som nästan alla kan säga att de vet vad de gjorde eller befanns sig när de fick höra talas om den. En av dessa är Tjernobylkatastrofen 1986. Minnet av den oro man kände från det att en kemingenjör på Forsmark satte igång radiak larmet  när han skulle passera in tills man började förstå vad som hade hänt är tämligen klart än idag.  Detta var 2 dagar efter det ödesdigra experimentet i Reaktor 4 hade gått fruktanssvärt snett och hela reaktorn i praktiken hade exploderat och därefter kastat upp enorma mängder av radioaktiv grafit och Uran i luften vars osynliga spår hade blåst hundratals mil till Sverige

I Sverige så gick man kring lunch den 28 Oktober 1986 ut med varningar lokalt i Uppland om att något hade hänt men man visste inte vad. Man evakuerade Forsmark men på eftermiddagen den 28:e insåg man att utsläppet inte kom från det egna kraftverket utan snarare från öst.  När regeringen via sina ambassadörer ställde frågor till ledningen i Sovjet dröjde det ca en timme innan man fick bekräftelse om att olyckan hade inträffat i TJernobyl. Man sade initialt att 2 personer hade dött och jag minns idag att det kändes som bullshit. Idag vet vi att det faktiskt bara var 2  som hade dött initialt under natten då akut strålsjuka inte dödar direkt utan bryter ned kroppen inifrån på ett mycket destruktivt sätt samtidigt som man under en tid mår förvånansvärt bra.

Portfolio

Jonas Stellemark

Pripjat