Portfolio

Jonas Stellemark

Jag hittade till stället mycket tack vare en artikel i den lokala tidningen om att vägverket fortfarande skyltade till stället på den stora allfartsvägen i närheten.
När vi var här första gången 2014 så slogs vi alla av att stället var så orört. Inte en krossade glasruta eller något liknande. Det stod bland annat en STOR glasskiva som stod lutad emot en av byggnaderna och den var helt orörd.


Man slogs också av känslan att ägarna verkligen bara hade låst och gått därifrån. Det fanns kassaapparater samt popcornmaskiner kvar samt en massa annat. Likaså fanns det ett antal stugor där man hade bokföringsmaterial och annat som bara låg kvar. Vid entrèn satt en lapp att man stängt för säsongen men skulle öppna sommarn 2014 igen....

Framtill 2010 drevs parken som så många andra sommarland men då gjorde man en stor investering för att bygga en badland utomhus med både ett antal vattenrutschbanor men också mer vuxna delar med badtunnor och liknande. 
Då 2011 var en säsong präglad av extremt dplig väder fattade man beslutet inför 2012 att satsa på baddelarna och stänga ner cirkusen och åkattraktionerna. Detta i sin tur skapade en känsla som inte var så positiv då man tvingades att vandra genom en nerlagd park mer eller mindre innan man nådde fram till badlandet. Detta innebar ytterligare en säsong där antalet besökandes minskade vilket gjorde att man efter säsongen låste och aldrig öppnade igen.


2012 fick man dock nys om en mer lönande verksamhet nämligen flyktingboende varpå stugbyn omvandlades till flyktingboende med ett tillfälligt bygglov för stugorna​​. 

Slumpade sig så att jag återkom ett antal ggr under 2014-2015 men sedan var det mest deprimerande då stället i en accelererande fart förföll med att figurer och annat slogs sönder.


Under denna perioden poppade det också upp nya idéer om vad man skulle göra med området och en bygglovsansökan kom in med ett presenterat startdatum till sommaren 2016. När jag var där sista gången i Februari 2016 fanns det inga spår av påbörjat bygge eller något liknande.


Så varför ansöka om bygglov med de kostnader det innebär? Jo med det bygglovet beviljat har man en plan för vad området skall användas till i framtiden och man har en grund för att kunna få ett förnyat tillfälligt bygglov för stugbyns asylboende. Den verksamheten går som tåget med en vinstmarginal på 10% vilket inte låter så mycket men på en omsättning av 53 miljoner blir det en del. Därtill i ett bolag utan långfristiga skulder...

Sommarlandet Fun City

I mitten av 1980-talet drog en våg över Sverige där man skulle ha ett Lekland/sommarland i varje kommun. Det största med mest attraktioner byggdes i Skara men till och med i Jönköping skapade man ett Kabe sommarland och jag har för mig att lilla Marks kommun också hade ett eget. Ett av de mer klassiska sommarlanden byggdes på västkusten i en klassisk kuststad. Det drevs initialt som ett familjeföretag som jag minns det men köptes 2003 upp av en gren i Sveriges största tivolifamiljer. Om det var en reaktion på att ägarens bror hade köpt ett liknande ställe i en annan västkuststad kan jag inte svara på men det är dock en sak som ofta går igen att bröderna kopierar varandra :-) . 

Detta har i sin tur fortsatt då fler av dem gett sig in på att äga asylboende vilket var ett släktdrag som startade i Varberg (mer info nedan)

Historia

MINA BILDER

Mina bilder är tagna mellan Maj 2014 och Februari 2016 vid 4 olika tillfällen. VIll du veta mer om historiken kring platsen så klicka på denna länken


Bilderna nedan är klickbara med massor av info