Portfolio

Jonas Stellemark

Slakterikontoret i Halmstad


Historia & BakgrundIbland när man är sugen på att fotografera så har man en plan för vad man vill göra. Den är ganska väldefinierad och konkreta medans ibland så är det mer av typen "roadtrip med förhoppningar". Bilderna från Slakterikontoret är exakt av den typen och mer ett resultat av ett desperat behov av att rasta kamerorna. Min "sister in crime"  (Jenny:s site) var oerhört sugna att komma iväg men då jag är mer av industri och process mäniska (släpp in mig i en övergiven industri med maskinerna delvis kvar så lever jag på de ett par veckor) så kändes erbjudandet om att kolla in ett litet hus som låg bakom Bandidos lokal i stan som ett ganska föga lockande erbjudanden. Föga skulle jag ana vad som komma skulle

Huset i sig var ju placerat lite konstigt bakom vgad jag alltid hade trott var delar av stans järnverk coh då den stått länge så trodde jag att den skulle vara helt  tom och ja trist...


Oj vad fel jag fick. Vi kom in och i det första rummet jag går in i så ser jag resterna av en annan klassiskt Halmstadföretag i form av Halda skrivmaskin. Bredvid låg en del papper som fångade mitt intresse. När jag såg vad det var så spred sig ett leende då jag inser att det är kopior av lönekvitton från slakteriet som låg bredvid. Vi hade alltså "hittat" kontoret för Scans Slakteri som fanns i Halmstad fram till 1990, detta fick sedan stå kvar medans kommunen köpte tomten och sedemera rev den 2005. Tanken var initalt att ge plats för ytterligare ett av Retlog:s (Biltema koncernen) lager vilket sedan skulle bli en etanolfabrik för att sedan bli Retlog lager igen.

Nu mpste jag erkänna ganska så snabbt att jag började ändra uppfattning om detta ställets kvaliteter och de blev inte mindre av att vi på vägen hittade rum  med det där underbara ljuset som man bara vill ha. Bland annat ett som jag så ville plåta mer med turkosa väggar men med ett underbart takfönster. 


Dock som så många gånger innan så har vi missat det som är det häftigaste delen av huset.

När vi är på väg ut så ser vi en dörr som vi har missat och blir nyfikna. Vi kommer nerför trappan och när vi ser vad vi hittat så drar vi lite efter andan. Nej det är inte det som många tror utan vi har snubblat över det nerlagda slakteriets arkiv. Ett arkiv som det var på den analoga tiden med en massa dokument från tiden då det vari drift. Av någon anledning har man låtit detta finnas kvar när allt annat har rensats och städats. Kikade runt lite och fann en del intressant där och  förvånansvärt välbevarat trots att detta är ett område som brukar få översvämningar när det stormar.


Vi hade en massa ideeer  om vad  för bilder vi ville återkomma och göra. Men bara 2 veckor efter så hade man bommat området och skyltar om byggplats hade kommit upp och en månad senare var det rivet.

Om ni har kikat på min sida om Kävlinge Slakteri så har ni läst historien avseende Scans kriser under 90-talet och början av 2000-talet. Halmstad:s slakteri försvann redan 1990 som en effekt av att man lade ner det och Tomelilla i en tidig effektiviseringsvåg. I Halmstad fanns ett livsmedelskluster kring bland annat Scan:s Charketuri tillverksning, Tre Kök:s konserver och inte minst Charkdelikatesser (Vem minns inte deras reklam för cognacsmedwurst med Janne Loffe Carlsson på 70-80-talet.
Delar av detta hade redan försvunnit igenom att man flyttade charkuteritillverkningen till Kävlinge under 80-talet och Tre Kök försvann någonstans på vägen och lokalerna blev loppis. Det som nu fanns kvar var just denna byggnad vi steg in i samt en del som jag i alla tider har trott var en del av järnverket.

MINA BILDER

Mina bilder är tagna den 13 Dec 2014 och om du är nyfiken på fler så kika på Jenny:s Site där du hittar mer från denna platsen men även 


Bilderna nedan är klickbara med massor av info